Spoedhulp nodig met lekkage? Klik en bel direct

  • Meer dan 50 jaar ervaring
  • 22 vestigingen door heel NL
  • SKEV Erkend

Welke soorten dakpannen zijn er?

Er bestaan een hoop verschillende soorten dakpannen. Je kunt ze het beste onderverdelen in zowel materiaalsoort als in vorm. Hieronder lees je wat voor soorten dakpannen er zijn en wat de eigenschappen zijn.

Eigenlijk zijn er twee soorten dakpannen die vaak gebruikt worden voor de Nederlandse daken. De meest gebruikte soort is de gebakken keramische dakpan. De afgelopen honderden jaren is deze het meest populair gebleken. Naast de keramische dakpan is er ook nog de betonnen dakpan welke beter bekend staat als de snellegger. Deze dakpannen zijn goedkoper, gemakkelijk op maat te maken en trekken niet krom. Toch wordt deze soort nog steeds minder vaak gebruikt vanwege hun uitstraling en hun vatbaarheid voor mos en algen groei.

Betonnen dakpannen | dakpannen soorten

Zoals hierboven al genoemd is, zijn betonnen dakpannen goedkoper, makkelijk te plaatsen en op maat te maken. Betonnen dakpannen zijn gemaakt van een mengsel van cement, zand en mogelijke toeslagstoffen. Vanwege de lagere prijs, wordt deze vaker gekocht. Je kunt kiezen uit een zijdelingse sluiting of een kop-sluiting. Het is belangrijk dat je de juiste sluiting kiest in verband met de waterdichtheid op het dak. Wanneer je kiest voor betonnen dakpannen, kun je ook kiezen voor een speciale coating. Deze speciale coating zorgt ervoor dat algen, vuil en mossen zich minder makkelijk kunnen hechten aan het dak. De betonnen dakpannen gaan ook langer mee met een extra coating.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen worden steeds populairder en zien we steeds vaker terug op daken. Het materiaal is van gebakken (rivier)klei. Je kunt kiezen voor een gegolfde of vlakke uitvoering. Dit is hetzelfde net als bij betonnen dakpannen. De reden dat steeds meer mensen kiezen voor keramische dakpannen, is dat deze duurzamer, kleurvast en groter zijn. Voor extra bescherming kies je bij keramische dakpannen voor een extra glazuurlaag. Hiermee houd je mossen, algen en vuil weg van het dak. De duurzaamheid zit hem in het materiaal. Klei is een natuurproduct en heeft ook een langere levensduur. Dit maakt het op de lange termijn voordeliger.

Soorten dakpannen

Om het eenvoudig te houden, kun je een keuze maken tussen platte en holle dakpannen. Wat invloed heeft op je keuze, is de hellingsgraad van het dak. Het dak moet bij het gebruik van platte dakpannen een hellingsgraad van minstens 35 graden hebben. Het is belangrijk je hier goed over in te lezen. Je kunt advies vragen aan onze dakdekkers om op lange termijn lekkages te voorkomen door een verkeerde keuze. Per dak zal er gekeken moeten worden naar welke soort dakpan goed past. Bij de keuze voor een juiste dakpan moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met een minimale hellingsgraad van het dak. Sommige dakpannen kunnen namelijk niet worden gebruikt als de hellingsgraad boven een bepaald aantal graden komt. Eigenlijk is de stelregel: hoe kleiner de helling, des te minder keuze er is wat betreft dakpannen. Tegelpannen hebben bijvoorbeeld een helling van minstens 35° nodig om gebruikt te worden terwijl zacht golvende pannen voldoende hebben aan een dakhelling van 20° tot 25°. Goed is het om van te voren goed na te denken over de soort dakbedekking. Mocht er namelijk een verkeerde keuze zijn gemaakt dan kan dat op ten duur tot daklekkage leiden. Bij het kiezen van de juiste dakpannen kunt u misschien het beste advies vragen bij een dakspecialist. Dit kan u in de toekomst veel gedoe en geld schelen.

Prijzen dakpannen

De prijzen voor dakpannen soorten verschilt per soort. Betonnen dakpannen zijn voordeliger en kosten vaak niet meer dan 40 euro. De prijzen voor keramische dakpannen zijn iets hoger, maar de dakpannen hebben een langere levensduur. Je kunt denken aan een maximale prijs van 65 euro per vierkante meter.

Kies voor een goede kwaliteit van de dakpannen

De betonnen dakpannen uit het verleden waren erg gevoelig voor UV straling waardoor ze gingen verkleuren. Tevens waren deze een stuk gevoeliger voor algen- en mos groei doordat de dakpannen niet glad waren. Door het ruwe oppervlak konden algen en verschillende soorten mos gemakkelijk aan de dakpannen blijven kleven. Door de goede kwaliteit van de betonnen dakpannen van tegenwoordig zijn deze minder vatbaar voor UV straling en hebben ze minder last van algen en mos. Ze komen dan ook zeker in de buurt van de keramische dakpannen qua kwaliteit. Ondanks dat de oppervlakte gladder is en de kwaliteit groter zijn er toch nog veel daken waar mos zich vestigt. Mos en algen komen vaak voor op daken waar weinig zonlicht komt. Deze mosvorming kan worden voorkomen door een beschermende coating aan te brengen. Het is dan ook altijd aan te raden dit aan te brengen op daken die veel in de schaduw staan.

Offertes soorten dakpannen

Nog meer weten over dakpannen of wilt u uw dakpannen vervangenNeem direct contact op met Perfect Dak Nederland! Wij helpen u altijd graag vrijblijvend verder met uw keuze. Wij zijn actief in heel Nederland, bijvoorbeeld in Hilversum, Utrecht, Gouda en Arnhem

 

  • Meer dan 50 jaar ervaring
  • 22 vestigingen door heel NL
  • SKEV Erkend
Slideshow Image 1 Slideshow Image 2