Spoedhulp nodig met lekkage? Klik en bel direct

  • Meer dan 50 jaar ervaring
  • 22 vestigingen door heel NL
  • SKEV Erkend

Welke soorten dakpannen zijn er?

Eigenlijk zijn er twee soorten dakpannen die vaak gebruikt worden voor de Nederlandse daken. De meest gebruikte soort is de gebakken keramische dakpan. De afgelopen honderden jaren is deze het meest populair gebleken. Naast de keramische dakpan is er ook nog de betonnen dakpan welke beter bekend staat als de snellegger. Deze dakpannen zijn goedkoper, gemakkelijk op maat te maken en trekken niet krom. Toch wordt deze soort nog steeds minder vaak gebruikt vanwege hun uitstraling en hun vatbaarheid voor mos en algen groei.

Welke dakpan is ideaal voor welk dak?

Per dak zal er gekeken moeten worden naar welke soort dakpan goed past. Bij de keuze voor een juiste dakpan moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met een minimale hellingsgraad van het dak. Sommige dakpannen kunnen namelijk niet worden gebruikt als de hellingsgraad boven een bepaald aantal graden komt. Eigenlijk is de stelregel: hoe kleiner de helling, des te minder keuze er is wat betreft dakpannen. Tegelpannen hebben bijvoorbeeld een helling van minstens 35° nodig om gebruikt te worden terwijl zacht golvende pannen voldoende hebben aan een dakhelling van 20° tot 25°. Goed is het om van te voren goed na te denken over de soort dakbedekking. Mocht er namelijk een verkeerde keuze zijn gemaakt dan kan dat op ten duur tot daklekkage leiden. Bij het kiezen van de juiste dakpannen kunt u misschien het beste advies vragen bij een dakspecialist. Dit kan u in de toekomst veel gedoe en geld schelen.

Kies voor een goede kwaliteit van de dakpannen!

De betonnen dakpannen uit het verleden waren erg gevoelig voor UV straling waardoor ze gingen verkleuren. Tevens waren deze een stuk gevoeliger voor algen- en mos groei doordat de dakpannen niet glad waren. Door het ruwe oppervlak konden algen en verschillende soorten mos gemakkelijk aan de dakpannen blijven kleven. Door de goede kwaliteit van de betonnen dakpannen van tegenwoordig zijn deze minder vatbaar voor UV straling en hebben ze minder last van algen en mos. Ze komen dan ook zeker in de buurt van de keramische dakpannen qua kwaliteit. Ondanks dat de oppervlakte gladder is en de kwaliteit groter zijn er toch nog veel daken waar mos zich vestigt. Mos en algen komen vaak voor op daken waar weinig zonlicht komt. Deze mosvorming kan worden voorkomen door een beschermende coating aan te brengen. Het is dan ook altijd aan te raden dit aan te brengen op daken die veel in de schaduw staan.

Wat zijn keramische dakpannen?

De keramische dakpannen zijn gemaakt van gebakken aarde en worden ook wel ‘stormpannen’ genoemd. Deze dakpannen zijn over het algemeen groter dan tegeldakpannen. Qua prijs zit er vrijwel geen verschil tussen de keramische dakpannen en de ‘gewone’ betonnen dakpannen. Het grootste voordeel van keramische dakpannen is het feit dat ze gemaakt zijn op basis van gebakken klei. Deze samenstelling zorgt ervoor dat de dakpannen bijzonder duurzaam zijn en vrijwel een leven lang mee gaan. Tevens zijn deze soort dakpannen toepasbaar op bestaande woningen maar ook op nieuwbouw woningen?. In veel gevallen kan er zelfs 30 jaar garantie worden gegeven op de breuksterkte, waterdichtheid en vorstbestendigheid.

Nog meer weten over dakpannen of welke soort dakpannen voor uw situatie het best zijn? Neem direct contact op met Perfect Dak Nederland! Wij helpen u altijd graag vrijblijvend verder met uw keuze.

  • Meer dan 50 jaar ervaring
  • 22 vestigingen door heel NL
  • SKEV Erkend
Slideshow Image 1 Slideshow Image 2