Spoedhulp nodig met lekkage? Klik en bel direct

 • Meer dan 50 jaar ervaring
 • 22 vestigingen door heel NL
 • SKEV Erkend

Dakrenovatie met zonnepanelen; alles wat je moet weten

Het dak is één van de belangrijkste onderdelen van uw woning. Helaas kan ook deze, bijvoorbeeld door de tand des tijds, uiteindelijk een renovatie nodig hebben. Ongeacht de degelijkheid van je dak. Dit is geen kwestie van tien of twintig jaar, maar wanneer je in een ouder pand woont zou het zomaar kunnen voorkomen dat het dak een renovatie nodig heeft. Een belangrijke maar ook kostbare investering natuurlijk. Bovendien kiezen veel mensen ervoor om deze renovatie direct te combineren met het aanbrengen van zonnepanelen. Er wordt immers toch al aan het dak gewerkt, dus ontstaat er een uitgelezen kans om deze te installeren. In deze blog vertellen we je alles wat je hierover moet weten!

Wanneer is een dak aan renovatie toe? 

Voordat je offertes op gaat vragen, na gaat denken over het type zonnepanelen of begint te dromen van een gloednieuw dak, is het belangrijk om zeker te weten dat het dak aan renovatie toe is. Er zijn gevallen waarbij een renovatie nog jaren uitgesteld kan worden door de nodige reparaties te verrichten, waardoor je op korte termijn goedkoper uit bent en sneller weer op je dak kunt vertrouwen. Met een uitgebreide dak inspectie zorg je dat je zeker weet hoe het dak er op dit moment voorstaat. Zo kun je een goed geïnformeerde beslissing nemen en heb je meteen alle benodigde informatie om je te gaan oriënteren en offertes aan te kunnen vragen.

De mogelijkheden 

Wat er precies aan je dak moet gebeuren gedurende de renovatie is logischerwijs afhankelijk van het type dak dat je hebt en de staat waarin deze verkeert. Hier zul je dus na de genoemde inspectie van op de hoogte zijn, waardoor je die werkzaamheden al op een rijtje hebt staan. Met betrekking tot de zonnepanelen kun je, wanneer je hiervoor Globaal gezien kun je dan, met name in relatie tot de zonnepanelen, drie kanten op:

 1. Het bestaande dak behouden en aanvullen met zonnepanelen

Indien je zeer gesteld bent op het huidige dak, je in een monumentaal pand woont of het simpelweg niet nodig is om het gehele dak te vervangen is dit een optie. Het bestaande dak wordt dan volledig gerenoveerd zodat deze weer jaren lang meegaat, waarna er zonnepanelen op worden geplaatst die het betalen van je energie rekening een stukje aangenamer gaan maken.

 1. Een nieuw dak met panelen

Is je dak echt niet meer te redden? Dan zal er een nieuw dak moeten komen. Je kunt er dan voor kiezen om geïntegreerde zonnepanelen toe te voegen, of deze na de afronding van het nieuwe dak te laten plaatsen. In het eerste geval worden de zonnepanelen daadwerkelijk een onderdeel van je dak, terwijl in het tweede geval de panelen hier als toevoeging bijkomen.

 1. Een nieuw dak van dakpannen met zonnecellen

Je kunt zelfs nog een stap verder gaan dan geïntegreerde zonnepanelen. Er zijn namelijk ook dakpannen op de markt waar de zonnecellen al inzitten. Jouw dak is dan letterlijk een zonnepaneel en vice versa! Hoewel deze panelen nog relatief nieuw zijn worden ze al voor commerciële doeleinden gebruikt, wat betekent dat jij hier ook voor zou kunnen kiezen. We zijn specialist in het vervangen van dakpannen

De valkuilen 

Het klinkt allemaal vrij gemakkelijk, maar er zijn natuurlijk ook valkuilen. Evenals ieder ander groot of ingrijpend bouwproject zul je immers met een paar zaken rekening moeten houden. We belangrijkste valkuilen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet, zodat je deze in ieder geval niet meer kunt vergeten.

 • Renoveer niet te vroeg

Eigenlijk toont deze valkuil opnieuw het belang van een degelijke inspectie vooraf aan. Wanneer jouw dak eigenlijk nog een decennium mee kan zou het zonde zijn om deze al te renoveren. Er zijn dan ook andere opties. Zorg dus dat je zeker weet dat je dak aan een renovatie toe is, voordat je hier ook daadwerkelijk aan begint.

 • Ga niet voor goedkoop

Dit geldt voor veel zaken die je aan kunt schaffen. Hoe hoger het aanschafbedrag, hoe groter het belang wordt om dit te onthouden. Het wordt dan namelijk steeds aantrekkelijker om de goedkoopste optie te kiezen, maar ook steeds belangrijker om dit vooral niet te doen! Goedkoop is duurkoop, zo ook bij dakrenovaties en zonnepanelen.

 • Niet teveel of te weinig panelen

Teveel panelen en de kans is groot dat je hier onder de streep te weinig op terugverdient om deze te verantwoorden, maar te weinig en je loopt extra energie mis. Laat je dus uitgebreid informeren en kies niet voor teveel, maar ook zeker niet voor te weinig zonnepanelen.

 • Kies geen onbetrouwbare partij

Het lijkt logisch, maar helaas komt het in de praktijk nog geregeld voor dat men met een onbetrouwbare leverancier of onervaren installateur in zee gaat. Oriënteer je dus altijd goed, lees reviews van andere mensen en zorg dat je precies weet welke diensten en producten je aanschaft!

Tijd om aan de slag te gaan

Na het lezen van deze blog kun je je goed voorbereiden en oriënteren voordat je je dak laat renoveren en zonnepanelen laat plaatsen. Bij Perfect Dak Nederland staan we klaar om je hierbij te helpen. Zou je dus graag de inspectie uit willen laten voeren, meer willen weten over de renovatiemogelijkheden of ben je nieuwsgierig naar de opties met betrekking tot zonnepanelen? Neem dan gerust en vrijblijvend contact met ons op! We zijn actief in heel Nederland, bijvoorbeeld in Hilversum, Utrecht, Gouda en Arnhem.

 • * velden zijn verplicht.

 • Meer dan 50 jaar ervaring
 • 22 vestigingen door heel NL
 • SKEV Erkend
Slideshow Image 1 Slideshow Image 2