Zelfklevende dakbedekking: Go or No Go?
18 sep. 2024
Wilt u eenvoudig en snel een nieuwe dakbedekking plaatsen? Dan kunt u kiezen voor de zelfklevende dakbedekking. Het zijn dakrollen die gemaakt zijn van bitumen, ook wel een restproduct van ruwe aardolie. Dit type dakbedekking is met name interessant voor doe-het-zelvers, omdat het geen brander of complexe technieken vereist. Het is een gebruiksvriendelijke en veilige optie om uw dak te vervangen.
Wat is zelfklevende dakbedekking?
Zelfklevende dakbedekking wordt ook wel zelfklevende roofing genoemd. Het is een innovatieve oplossing voor dakrenovaties. De zelfklevende dakbedekking heeft een zelfklevende laag waardoor het eenvoudig en snel kan worden aangebracht. Het is voornamelijk gemaakt van bitumen. Dit is een veelzijdig materiaal en is interessant vanwege zijn duurzaamheid en waterdichte eigenschappen. De zelfklevende dakbedekking is verkrijgbaar in zelfklevende dakrollen. Het is handig voor zowel de bouw als de renovatie van uw dak.
Bitumen dakbedekking
Bitumen dakbedekking wordt ook wel bitumineuze dakbedekking genoemd. Het is een restproduct van aardolie in combinatie met glasvlies of polyester. Een bitumen dakbedekking is het meest gekozen, vanwege zijn sterke en waterdichte eigenschappen. Er zijn meerdere opties van bitumen dakbedekking. De traditionele bitumen dakbedekking is meestal verkrijgbaar in de vorm van dakrollen, die met lijm of een brander wordt aangebracht. Een andere optie is de zelfklevende bitumen dakbedekking. Hierbij is de onderkant van de dakrol voorzien van een zelfklevende laag. Het maakt de installatie eenvoudig, het vermindert risico op brand en het maakt het toegankelijk voor doe-het-zelvers. Dakbedekking bitumen is daarom een geschikt materiaal om uw dak te vervangen.
Voordelen van zelfklevende dakbedekking
Een groot voordeel van zelfklevende dakbedekking is het gebruiksgemak. Het installeren van de zelfklevende dakbedekking is eenvoudig en vereist geen speciale vaardigheden of materialen. Voor kleine projecten zoals tuinhuisjes of andere bijgebouwen kan zelfklevende bitumen een snelle en efficiënte oplossing zijn. Daarnaast is er geen gasbrander nodig voor het aanbrengen van de zelfklevende roofing. Hierdoor wordt het risico op brandgevaar vermindert. Hierdoor kunt u makkelijk werken in gevoelige gebieden zoals woningen of andere structuren. Een ander voordeel van zelfklevende onderlagen is de goede dampdrukverdeling. U kunt dit herkennen aan de thermstrepen op de dakbanen. De thermstrepen zorgen voor een ideale hechting aan de isolatieplaat. De dampdruk kan zich verspreiden over het dakoppervlak waardoor blaasvorming wordt voorkomen.
Nadelen van zelfklevende dakbedekking
Een nadeel van zelfklevende dakbedekking kan zijn dat het minder geschikt is voor grote daken of professionele projecten. Bij grotere oppervlakken is de installatie uitdagender vanwege het aansluiten van verschillende banen en het waarborgen van een volledige en duurzame hechting. Verder is zelfklevende roofing temperatuurgevoelig. Zo kan de kleefkracht bij koudere temperaturen afnemen waardoor de hechting minder kan worden.
Zelfklevende dakbedekking aanbrengen – stappen en tips
De zelfklevende dakbedekking aanbrengen is een eenvoudig proces. Wij vertellen de belangrijkste stappen voor een succesvolle installatie. Zorg dat het dakoppervlak schoon is. Verwijderen daarom al het vuil zoals bladeren en losse materialen. Controleer ook gelijk op eventuele schade of oneffenheden. Om de zelfklevende dakrollen aan te brengen, heb je een schaar of mes, rolmaat en drukroller nodig. Vergeet geen handschoenen en veiligheidsbril te dragen tijden de installatie. Rol de eerste zelfklevende dakrol af en plaats deze gelijkmatig over het dak. Zorg dat u ongeveer 10 cm overlap hebt met de volgende rol. Hierbij waarborgt u de waterdichting. Om luchtbellen te voorkomen, start u vanuit het midden van de rol en werkt u naar de randen toe. Als u eventueel last heeft van een luchtbel, kunt u deze doorprikken met een scherp mes. Als alle rollen zijn aangebracht, controleert u of alle naden goed afgedicht zijn. Eventueel kunt u extra zelfklevende strips toevoegen voor extra bescherming.