9,2 beoordeling

Meer dan 50 jaar ervaring

Meerdere vestigingen door heel NL

SKEV erkend

Spoedhulp nodig met lekkage?

Spoedhulp nodig met lekkage?

9,2 beoordeling

Meer dan 50 jaar ervaring

Spoedhulp nodig met lekkage?

Wat te doen bij lekkage dak?

15 jun. 2023

Heeft u last van een lekkend dak? Wilt u weten welke stappen u hiervoor moet nemen? Dan kan deze blog u verder helpen! Een daklekkage kan namelijk erg vervelend zijn. Zo ongeveer zes tot zestien procent van de huishoudens in Nederland heeft last van een vochtprobleem in huis. Dit brengt veel risico’s met zich mee. Hierbij kunt u denken aan waardedaling van uw huis en schimmelvorming. Dit zijn zaken die veel tijd kosten om te herstellen als de situatie verergert. Om hier zo goed mogelijk mee om te gaan is het noodzakelijk om enkele stappen te nemen. Wilt weten welke stappen dit zijn? Lees dan snel verder! 

Oorzaken van een daklekkage

Een daklekkage kan vervelende gevolgen voor u hebben, vooral als u bij een lekkage niet tijdig anticipeert. Er zijn verschillende redenen waarom een daklekkage tot kopzorgen kan leiden. De bron van een daklekkage is namelijk lastig te achterhalen met het blote oog. Hierdoor kunt u niet weten wáár de lekkage precies vandaan komt. Meestal is de oorzaak van een daklekkage dat een dakgoot verstopt is of dat de dakpannen zijn verschoven. Het grote probleem is dat de plek die zichtbaar wordt in uw kamer niet de juiste plek is waar de daklekkage boven zit. Het kan namelijk zo zijn dat het lek aan de andere kant van het huis is. Hierdoor kunt u veel tijd en energie kwijt zijn aan het opsporen en verhelpen van het lek. Een ervaren dakdekker is hier echter in gespecialiseerd!

Gevolgen van een daklekkage

Een lekkage aan het dak brengt vaak een vervelende waterschade met zich mee. Dergelijke waterschade komt bijvoorbeeld voor in de vorm van rottende plekken in het houtwerk van uw dak, of als schimmelplekken op muren en plafonds. Het is mogelijk om dit zelf te herstellen, alleen kost dit enorm veel tijd, geld en energie.

Gezondheidseffect schimmel in huis

Blootstelling aan schimmels kan veel nadelige gezondheidseffecten hebben. Dit geldt vooral voor kleine kinderen, mensen met luchtwegproblemen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Daarnaast kunnen niet-allergische personen ook een verhoogd risico lopen op luchtwegklachten, luchtweginfecties en het ontstaan of verergeren van astma.

Zelfstandig schimmel verwijderen

Indien u niet snel genoeg ingrijpt bij een daklekkage is er een grote kans dat er schimmel wordt gevormd. Er zijn verschillende soorten schimmel en de ene is hardnekkiger en vervelender dan de andere. Als er schimmel op de muren of op het plafond zit, is het probleem al een tijd gaande. Met een paar eenvoudige tips is het echter mogelijk om schimmel zelfstandig te verwijderen. Let wel op dat dit een tijdelijke oplossing is. U herkent schimmel aan de vlekken, opgebolde sponsachtige vorm, muffe lucht of zelfs de stank of vieze kleur ervan. Het hebben van een goede ventilatie heeft vaak een positieve werking op schimmelvorming op het plafond. Anti schimmelverf kan hier ook worden gebruikt voor een tijdelijke oplossing. Daarnaast is een goede dakisolatie noodzakelijk om schimmel op de muren én het plafond te bestrijden. 

Wat te doen tijdens het verwijderen van schimmels

Het is van belang om de handen en de mond te beschermen. Dit kan worden gedaan met handschoenen, een mondkapje en beschermende kleding. Op deze manier krijgt u zo min mogelijk schimmel binnen. Vervolgens is het aan te raden om de ramen van de ruimte waarin de schimmels zich bevinden open te houden tijdens het verwijderen: de deuren moeten wél dicht blijven. Hierdoor kunnen de schimmeldeeltjes niet verder in het huis worden verspreid. Wanneer de schimmel zich op een glad oppervlak bevindt, dan zijn ze meestal makkelijk weg te poetsen met een vochtig doekje of borstel en een sop van allesreiniger. Om verdere verspreiding te voorkomen is het verstandig om alle spullen na gebruik meteen weg te gooien. Anders verergert het probleem alleen maar. Zit de schimmel op uw gordijnen of andere stoffen? Was deze dan op een zo heet mogelijke temperatuur. Hier kunnen schimmels namelijk niet tegen. Matrassen kunnen het best worden vervangen. Dit geldt tevens ook voor materialen van hout en gips. Op het moment dat u klaar bent met schoonmaken kunt u de oppervlakten het beste bedekken met verf, een pleister of behangpapier. Wanneer u dit namelijk doet komen de overgebleven schimmeldeeltjes niet in de lucht terecht. 

Oorzaak verhelpen

Schoonmaken is natuurlijk het eerste wat bij u opkomt wanneer u schimmel in uw huis treft. Het concrete schimmelprobleem kan echter nooit compleet worden opgelost door alleen de schimmel van de muur, vloer of plafond te verwijderen. Dit staat feitelijk gelijk aan een pleister plakken op een wond. Schimmels komen namelijk vaak terug, nadat ze zijn verwijderd. Het is om deze reden aan te raden om op zoek te gaan naar de bron van de schimmel of dit door een expert te laten doen. Een daklekkage is oorzaak nummer 1 voor een schimmelprobleem in huis. Het inschakelen van een specialist op dit gebied is daarom aan te raden. 

Schakel een dakdekker in!

Heeft u last van waterschade of schimmel in huis? Dan heeft u waarschijnlijk een daklekkage. Bij een lekkage aan uw dak is het aan te raden om snel te handelen om het lek te dichten. Het is daarom verstandig om een specialist in te schakelen! Wanneer u dit doet voorkomt u hoge kosten en weet u zéker dat het lek goed wordt gedicht.  Een lekkagespecialist voert het dichten en repareren van alle lekken namelijk met precisie uit. Heeft u last van schimmel in huis? Schakel dan een dakdekker in voor een gratis dakinspectie! We zijn actief in heel Nederland,