Dakisolatie herstellen of vervangen, wat nu?
11 nov. 2023
Wat is dakisolatie?
Dakisolatie is het bedekken van het dak met isolatiemateriaal om te besparen op energie en stookkosten. De warmte stijgt van nature op, door het dak te isoleren blijft de warmte binnen de woning. Wilt u energie besparen, wooncomfort verhogen of de kosten dekken? Dan is uw dakisolatie vervangen een goed idee. Moet uw dak volledig gerenoveerd worden, dan kan een dakrenovatie een nog beter idee zijn.
De kosten van een dakisolatie herstellen of vervangen
De kosten van een dakisolatie herstellen of vervangen is afhankelijk van de keuze die u maakt om zelf te isoleren of te laten isoleren door een vakman. Wanneer u er zelf voor kiest om het dak te isoleren, zijn de kosten afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de dikte van de isolatielaag. Het is handig om de zelfgemaakte kosten te vergelijken met de kosten van een vakman, dan kan u op basis daarvan een goede afweging maken.
Laat u het dak isoleren door een vakman, dan is voornamelijk de totale oppervlakte een belangrijke factor voor de kosten. Het dakisolatiemateriaal heeft ook impact op de prijs vanwege de verschillen in de grondstoffen en moeilijkheidsgraad van plaatsen.
Mocht u uw dakisolatie willen herstellen of vervangen, dan wilt u meer weten over de specifieke kosten. Vraag bij ons een vrijblijvende offerte op.
Een dakisolatie van een plat dak is ook mogelijk
Platte daken kunnen op verschillende manieren worden geïsoleerd. De isolatie is afhankelijk van het type dakbedekking en de specifieke situatie. De dakspecialist beoordeelt van te voren de staat van het huidige dak en de dakbedekking en maakt op basis daarvan de keuze voor type isolatie.
Warm-dak-systeem
Eén van de manieren van dakisolatie op een plat dak is warm-dak-systeem. Hierbij wordt de isolatie direct op de dakconstructie geplaatst, onder de dakbedekking. Bij een warm dak wordt bovenop het dakbeschot gelegd.
Koud-dak-systeem
Bij deze methode wordt de isolatie aangebracht tussen de draagbalken van de dakconstructie. Hierbij wordt meestal isolatiedekens van glaswol of rotswol gebruikt. Bij een koud dak wordt het isolatiemateriaal onder het dakbeschot gelegd.
Isolatie onder het dak
De laatste methode is het plaatsen van de isolatie aan de binnenzijde van het dak, vaak met een dampscherm tussen de isolatie en de binnenruimte om vochtproblemen te voorkomen.
Dakisolatie aan de buitenzijde
Een dakisolatie aan de buitenzijde is ook nog mogelijk. Dakisolatie buitenzijde komt meestal voor bij een hellend dak. Een isolatie langs de buitenzijde van een hellend dak wordt ook wel ‘sarkingdak’ genoemd. De buitenkant van een dak isoleren is prijziger dan isoleren langs de binnenzijde. Doordat de bestaande dakbedekking verwijderd wordt en door de nieuwe afwerkingslaag die geplaatst wordt. Een groot voordeel van dakisolatie aan de buitenzijde is dat de binnenafwerking niet aangetast wordt en dat het dak als nieuw eruit zal zien.